maanantai 19. syyskuuta 2016

Eksogeeniset tapahtumat

Eksogeeniset tapahtumat ovat maapallon pintaa muokkaavia tapahtumia, jotka saavat energiansa suoraan tai välillisesti Auringosta ja Maan painovoimasta. Grönlannissa rapautuminen ja eroosio ovat vahvoja eksogeenisiä tapahtumia. Rapautuminen tarkoittaa kallioperän ja kivien hajoamista pienempiin osiin. Sen seurauksena syntyy soraa, hiekkaa ja savea. Rapautumista aiheuttavat erilaiset sääolot, kuten vaihtelevat lämpötilat. Grönlannissa yleistä on pakkasrapautuminen, kun lämpötila vaihtelee nollan asteen molemmin puolin. Kivien raoissa oleva vesi laajenee jäätyessään, mikä rikkoo kiviä.


 Kuvahaun tulos haulle kemiallinen rapautuminen eroosio

Kun kivet ja kalliot ovat rapautuneet, syntyy eroosiota. Eroosion vaiheet ovat kulutus, kuljetus ja kasautuminen. Grönlannissa liikkuva jää, tuuli ja rannikkoalueilla virtaava vesi siirtävät maata paikasta toiseen.


Kuvahaun tulos haulle eroosio kuljetus



Jäätiköitä syntyy, kun ilmasto viilenee. Lumi ei ehdi sulaa kesän aikana, ja seuraavana talvena sataa lisää lunta vanhan päälle. Tätä jatkuu vuosia, kunnes lumi puristuu kiinteäksi ja tiiviiksi jääksi. Jäämassa alkaa suuren paineen johdosta virrata, ja raastaa maanpinnan materiaalia mukaansa. Kivet murenevat, syntyy ruuhilaaksoja, drumliineja ja reunamuodostumia.

Kuvahaun tulos haulle liikkuva jäätikkö eroosio


Myös tuulieroosio on yleistä Grönlannissa, sillä siellä on vähän suojaavaa kasvillisuutta. Tuuli puhaltaa irtainta ainesta pois kallioilta ja maanpinnalta. Kalliot kuluvat. Kun tuuli heikkenee, se saa aineksen kasautumaan yhteen paikkaan.

Kuvahaun tulos haulle tuuli eroosio jäätiköillä

Diojen lähde: http://www.slideshare.net/eOppi?utm_campaign=profiletracking&utm_medium=sssite&utm_source=ssslideview

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti