keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Muuttuva ilmasto

Ilmastonmuutoksella on vaikutuksia jokapuolella  maapalloa, mutta suurimmat ovat napa-alueilla. Pohjoisella napa-alueella Grönlannin mannerjäätikkö ja alueen eläimistö on omana ainutlaatuisena alueenaan vaarassa kadota jäätikön myötä. Arktiksella elävästä jääkarhusta onkin tullut yksi ilmaston muutoksen symboleista.
Jääkarhu ajelehtimassa jäälautalla
Grönlannin mannerjäätikön paksuus
Maapallon keskilämpötilan kokoajan noustessa, saasteiden vaikuttaessa ilmakehässä, Grönlannin mannerjäätikkö sulaa nopeammin. Kesäisin lämpötilan noustessa  hetkeksi plussalle ja jäälohkareiden lohjetessa jäätikkö menettää kokoajan massaa. Toisaalta on huomattu, että jäätikön keskiosat ovat paksuuntuneet,  mikä ei kuitenkaan ole yhtä voimakasta jään sulamisen kanssa. Jäätikön sulaessa se vapauttaa valtavan määrän vettä, Nasan erään arvion mukaan Grönlannin mannerjäätiköstä sulaa vedeksi joka vuosi 287 miljardia tonnia. (lähde?)

Grönlannin ilmaston lämmetessä ja jäätikön sulaessa katoaa lukuisten kylmään ja arktiseen ilmastoon sopeutuneiden eläinten ja kasvien elinympäristö. Esimerkiksi Grönlannin kansalliskukka naalinhorsma, mursu ja jääkarhu elävät alueella. Ympäristön muutoksesta kärsivät myös paikalliset ihmiset perinteisten elinkeinojen muuttuessa mahdottomiksi sekä turismin kärsiessä. Toisaalta jään sulaessa vapautuu enemmän maata maanviljelyyn ja karjankasvattamiseen. On myös spekuloitu, että jäätikönalta saattaisi löytyä öljyä, minkä avulla Grönlannilla olisi mahdollisuus jopa itsenäistyä.

Asutusta Grönlannissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti